Kadışehri Yelten Tarihi

  • Yazının Tarihi: 3 Ağustos 2015
  • Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş

Köyün kuruluş tarihi kesin belli olmamakla beraber; Osmanlı Devletinin Yükselme Döneminin sonlarında kurulduğuna dair sair rivayetler vardır.Köyün eski ileri gelenlerinden Efendi Hoca,Sağır Hacı ve Osmanlı-Rus harbinde esir düşmekle beraber sonradan esir olduğu komutanın karısının yardımıyla kaçıp Anadolu’ya ulaşan sonraları yine uzun süre yaşayan Kalis Hüseyin lakaplı kişinin verdiği bazı rivayetler bu bilgileri oluşturmaktadır.

Bununla birlikte Dikmesöğüt Köyünün Yelten’den daha önceleri kurulmuş olduğu da kesindir.Köyün ileri gelen ve saygıdeğer şahsiyetlerinden Şavgu Hoca’nın köyün eski saygıdeğer kişilerinden olan Kalis Hüseyin’e dayandırarak anlattığına göre Köyün geneli Orta Asya’dan Erzincan’a Erzincan taraflarından da gelip Yelten’e yerleşmişlerdir.

Araştırma Sayısı; 2011/3 kaynak;Köylülerden silsile_i nesille gelen rivayetler.

Kültür

Köyün, köy halkı büyüklerinden gördüğü gelenekleri günümüzdede sürdürmektedir. köyün belli başlı yemekleri:Aş karıştırması,Deri Kebabı(keçi etinden yapılır.KEÇİ KESİLDİKTEN SONRA,ETİ KENDİ DERİSİNİN İÇİNE DOLDURULUR,2 ADET ORTA BÜYÜKLÜKTE SOĞAN DOĞRANMADAN İÇİNE KONUR YETERİNCE TUZ VE KIRMIZI BİBER KONDUKTAN SONRA DERİNİN AĞZI DİKİLİR KAZILMIŞ ÇUKURA KONULUR ÇUKURUN AĞZINA 1 KARIŞ TOPRAK VEYA KUM KONULUR.ÜZERİNE DEVECİDEN GELMİŞ MEŞE ODUNLARI 1,5-2 SAAT YAKILIR VE ET PİŞER YERDEN ÇIKARTILIP AFİYETLE YENİLİR. helle,sulu yuvarlak köftesi, haşıl, düğ pilavı, gömme Çöregi, hasıda,bulgur çorbası.

Ayrıca kültür deyince sadece yemek akla gelmemeli.Nasıl ki akademik bir araştırmada kültür çok boyutludur,biz de köyümüzü öyle ele almalıoyız. Köyümüz yoğun toplumsal kurallara yaslı bir hayat sürdürmektedir.Önceleri Köy odaları halkın toplanma ve sohbet mekanlarıydı.Ancak modern çağın yıkıntıları arasında bu kültür yok olup gitmiştir.Köyün coğrafi yapısı çok kapalı olunca toprak kıtlığı ve fakirliğin de etkisiyle sert ve kavgacı bir yaşam tarzı mevcuttu. Ancak umuyoruz ki son zamanlarda bu düzelmiştir
Coğrafya

Yozgat iline 120 km, Kadışehri ilçesine 8 km uzaklıktadır. Komşu köyleri dikmesöğüt* gala(Akçakale) * ovacık * kızılcın* olarak belirtilir.
İklim

Köyün iklimi, Karasal İklim etkisini kuvvetle göstermesine rağmen bir detay: Köy Karadeniz Arkası-Yoğun Karasallık diyebileceğimiz bir iklim tipine maruzdur.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 420
2000 458
1997 468
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köy halkı gurbette çok çalıştıkları için tarım ve hayvancılık da yeterli olmadığı için köy gençleri göç etmeye başlamılardır ve büyük çoğunluğu sigortalı işlere girmişlerdir.genelde göç edilen yerler,ankara,istanbul,kocaeli, yalova gibi.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014 – TEYFİK SAVAŞ
2009 – HASAN BALTA
2004 – Necati ŞAHİN
1999 – Cevat YILMAZ
1994 – Cevat YILMAZ
1989 – Osman BALTA
1973 – Güla İRKİLMEZ

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Ortaokul ve lise için taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köyü çevre köylere, İlçeye ve Tokatın Zile İlçesine ulaşımı sağlayan yolu vardır. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Yeni köy konağı ve Din Görevlisi Lojmanı hizmete açılmıştır.köyümüzün çok güzel içecek suyu ve gezilecek yerleri vardır.Bunlar deveci dağı, alışlı öze,guroluk delik taş gibi doğal güzelliklerdir. Tarihi güzellikler açısından kayda değer bir alan bulunmamaktadır.

Köyden her sabah KADIŞEHRİ’ne TOKAT-ZİLE’ye düzenli olarak minübüsler kalkmaktadır.

Anahtar Kelime:

Bir Yorum Yazın